Adreça: C/Rambla Catalunya, 120 3º 3ª (08008 Barcelona)
Telèfon: 934 553 639              Email:  info@ac5-online.com

La conducta agressiva en els nens en una de les que més preocupa actualment tant als pares com als educadors. De fet, observem amb preocupació com contínuament apareixen notícies i / o alarmants resultats d'estudis entorn a aquesta problemàtica, que en ocasions genera un sentiment d'impotència al no tenir clara l'actuació a seguir davant la presència d'aquest tipus de conductes.

Les manifestacions agressives són un tret normal en la infància, que es presenta més freqüentment en els primers anys, per anar declinant a mesura que el nen va fent-se més gran. En un sentit evolutiu, trobem el nivell màxim al voltant dels dos anys, època en què es produeixen les famoses "rebequeries", que solen tenir com a objectiu el posar a prova els límits establerts així com la pròpia afirmació.

Si el seu fill està en edat escolar i segueix mantenint conductes agressives a un nivell elevat, és el moment adequat per preguntar-se el per què d'aquestes i intentar buscar una solució al problema.

 

Pautes i suggeriments:

• És convenient centrar els objectius a aconseguir: d'una banda afeblir les conductes agressives i de l'altra, reforçar l'ús d'alternatives basades en la cooperació.

• Reflexionem sobre el per què d'aquest comportament per poder després actuar en conseqüència, potser només tracta de cridar la seva atenció o potser ha après que d'aquesta manera obté les coses que desitja.

• Hem d'intentar determinar els antecedents i els conseqüents dels que sembla dependre el comportament agressiu del nen (apareix quan se li nega alguna cosa que ell desitja ?, què estava passant abans que reaccionés així ?, què ha passat immediatament després? ). En funció d'aquesta anàlisi, pot realitzar algunes variacions (per exemple aplicant conseqüències absolutament diferents).

• No es desesperi per aquest problema. El nen no "és" agressiu, sinó que es comporta d'aquesta manera; ha solucions per corregir i guiar el seu comportament per tal de facilitar la seva adaptació i evitar majors dificultats en la relació amb els altres.

• Cal trencar el cercle tancat en el que possiblement es troben i aplicar estratègies alternatives. No obstant això, convé recordar que aquestes estratègies són útils en casos de conductes lleus que no puguin tenir greus conseqüències.

• Pot ser útil una acurada retirada d'atenció que ignori la conducta, és possible que li sembli que vostè. No està fent res, però si decideix provar-ho, potser comprovi que pot aconseguir resultats sorprenents.

• RECORDAR: Si el grau d'agressivitat que mostra el petit és excessiu o suposa un perill real per a si mateix o per als altres, consulteu amb un professional que podrà realitzar una valoració de la situació en profunditat i l'assessorarà pel que fa a les mesures més adequades al seu cas concret.